lördag 16 augusti 2014

Glutenfritt på Azorerna

Lovade mitt celiaki-forum att jag skulle återkomma med en recension av maten på Azorerna, så får slänga ihop ett inlägg helt enkelt...

Först och främst är jag är sådan person som försöker ha så låga förväntningar som jag kan när jag ska iväg någonstans, då är risken mycket liten att jag blir besviken ;) För det andra försöker jag hålla mig till "rena rätter" när det ska ätas ute..

Vi bodde på Hotel Açores Atlântico vid Ponta Delgadas marina och hade endast bokat frukost eftersom vi ville äta ute. 
Detta var ett okey budget-hotell, men vi är väldigt glada över att vi inte bokat lunch och middag under veckan där också.


Frukost
Frukosten som jag åt på hotellet varje dag bestod väl av följande:
* Äggröra (enda sortens ägg)
* Bacon
* Ett par olika frukter varje dag (t ex melon, apelsin, vindruvor, aprikoser)
* Ricotta-ost och blandade hårdostar
* Gurka och tomat

Jag gick aldrig hungrig ifrån frukosten - men var lite trött på ägg och bacon som jag annars skulle kunna leva dygnet runt på här hemma!

Sen fanns det även:
* Yoghurt
* Tusen olika sorters bröd och bullar (inget glutenfritt - inget jag behövde/ frågade efter)
* Skivat pålägg såsom ost, skinka..
* Korv (provade aldrig, såg inte aptitlig ut och brydde mig därför inte om att fråga om den var glutenfri).
* Flingor av olika slag (ingen glutenfri gissar jag på)

OBS!
Jag rekommenderar er att ta med glutenfritt bröd, knäckebröd, kex, kakor eller müsli hemifrån om ni ska till Azorerna. 

Lunch

Inte alls svårt att hitta något ställe att luncha på, det finns ett varierat utbud i Ponta Delgada, eftersom vi bodde vid marinan så höll vi oss i närheten för att det helt enkelt var bekvämt...

Till lunch åt jag sallad av olika slag varje dag, man behöver inte oroa sig för bröd eller dressing då detta inte serveras till maten!

Mitt favorit ställe var en salladsbar där man kunde välja sin egen sallad eller välja en färdigkomponerad!


Favoriten - Kyckling och valnötssallad
Kycklingsallad
Kycklingsallad med ost

Middag

Precis som luncherna så höll vi oss till restaurangerna vid marinan eller vid huvudgatan ovanför!
Hittade ett ställe som jag varmt rekommenderar - 100 Espinhas!

På 100 Espinhas skötte dom sig exemplariskt, proffsig personal som hade koll på maten och gärna berättade vad den innehöll. Det fanns varierat utbud av både kött och fiskrätter...och självklart var det supergott!

100 Espinhas
Söt honungsmelon och parmaskinka
100 Espinhas
Mixed meatkebab
100 Espinhas
Grillad tonfisk med potatisgratäng och spenat
A Colmeia Confeitaria
"Vanlig" kebabtallrik
Passa gärna på att prova olika restauranger om ni besöker Ponta Delgada, men glöm inte översättningskortet på portugisiska! Jag använde inte det en enda gång, men önskar jag hade haft med det på ett par ställen.

Veckans godaste rätt åt jag på vårat hotell - Hotel Açores Atlântico.
Åt en "Regional Beef", en stor biff som serverades med en god sky, paprika, stekt ägg ovanpå och sedan med ugnsrostade potatisskivor.


Glutenfritt i butikerna
Förvänta er inte att hitta något glutenfritt i butikerna, jag hittade endast riskakor i butiken bredvid vårat hotell. Dock finns det i alla fall en hälsokostaffär som säljer glutenfritt från Schär. Inget höjdarutbud och dyrare än i Sverige, men möjligheten att få något glutenfritt finns i alla fall!


   
Ingången till Mercados Das Ervas  
Utbudet i butiken

Butiken ligger på Rua De Melo 26, ganska lätt att hitta dit när man väl har hittat ett riktmärke. Mitt var "porten" på bilden nedanför. Ovanför denna port finns St. Sebastians Church, om du ställer dig med ryggen mot ingången och sedan går gatan som ligger rakt framför dig så finns butiken 50-100meter fram.

Mitt riktmärke ;)

Kyrkans ingång sedd från butikens gata,
så ni ska gå åt andra hållet ;)

Ev kan det finnas glutenfritt på Sol-Mar Hipermarket, en större mataffär högre upp i staden, någonstans i närheten av Parque Atlantico. Dock var jag aldrig dit, så kan inte bekräfta att det stämmer, men kanske är värt att ta en tur dit för att kolla...

Allmänt om det glutenfria Ponta Delgada

Inga problem!

Vill du ha bröd, kakor eller annat glutenfritt kan det som jag nämnde tidigare vara bra att ta med något hemifrån, men man klarar sig alldeles utmärkt utan! Jag köpte lite salta kex i hälsokostbutiken som vi åt på balkongen med lite ost, egentligen helt onödigt när det finns så mycket annat gott!

Passa på att ät av den goda och söta frukten som finns på ön, mumsa med goda ostar och ett gott vin.

Ät ute på restaurang, men ha med dig översättningskortet i plånboken i fall att du stöter på en servitör som inte har riktig koll. De är jättevänliga och hjälpsamma!


Bom Viento!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar