lördag 7 december 2013

6/12 - Se upp för farorna!

Efter att varit på Första Hjälpen-kursen för några veckor sedan så har jag blivit lite mer uppmärksam på vad som faktiskt är farligt för våra djur att få i sina magar...och snart är julen här..
Agria har sammanställt en topplista över de största farorna i juletider.

Bilden nedan är lånad från Agrias hemsida!

Utöver ovan nämnda faror så finns det fler ”julfällor” som man ska akta sig för!
Hur många serverar inte köttbullar på julbordet? 
Köttbullarna innehåller Lök, som i sin tur innehåller giftiga ämnen för hundar. Det gäller såväl gul, röd, vit, rå, som tillagad och torkad lök (alla alliumväxter). Lök dödar kroppens röda blodceller och kan orsaka anemi (blodbrist). Dessutom kan hunden få leverskador, allergiska reaktioner, astma attacker, kräkningar och diarré.
Chokladen är redan nämnd, och de flesta har redan koll på att den är giftig! Likaså skålen med julnötter nämns ovan.Nötter i alla dess former innehåller stora mängder av mögelsporer, som egentligen inte är hälsosamt för varken djur eller människor. 
Bör även nämna att Bittermandel är mycket farligt för våra djur, i värsta fall kan en cyanidförgiftning leda till döden.
På tal om mögel - Grönmögelost är vanlig att ha på sin pepparkaka. Alla Mögelostar innehåller roquefortin, en mögelsvamp som hundar är känsliga för.

Tror att nästa fälla får bli bullbaket…
En Vetedeg är inte gjord för en hunds mage. Om degen jäser i magen kan hunden bli etanolförgiftad och berusad.  
Ska du baka saffransbullar är det bäst du håller saffranspaketen i behörigt avstånd från hunden, för även Saffran är giftigt i ”stora” mängder. Och just det, höll på att glömma Russinen (och Vindruvorna)- ja, inte vill du ge din hund njursvikt. Så lite som sju vindruvor kan ge dödligt utfall för en medelstor hund, tänk då så lite som krävs för att det ska gå illa för en chihuahua!
Till ris á la malta serveras ofta klementiner – precis som alla Citrusfrukter bör man inte överdosera dessa. Du har väl själv någon gång fått ont i magen efter att ätit en apelsin? Varken trådarna eller den starka fruktjuicen är bra för magen, det blir störningar i produktionen av magsaft och hunden börjar oftast kräkas.

Upptäckte nu att jag skrivit upp några saker som redan fanns med i Agrias lista, men de tål att nämnas många gånger om!



Allmänna tecken på att hunden blivit förgiftad kan vara att den blir flåsig och rastlös, för hög puls, börjar kräkas eller får diarré. 
Hunden kan även bli slö, frånvarande och få låg puls.
Alla tecken på förgiftning är individuella hund till hund, du som ägare känner din hund bäst!

Skulle du misstänka förgiftning så är det ett måste att kontakta en veterinär för att rådfråga och få rätt behandling!


Hoppas ni alla får en härlig jul tillsammans med när och kära utan olyckshändelser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar